Serwis kulinarny www.smaczniegotuj.pl

Drukuj przepis: Wątróbka duszona w śmietanie

Składniki:

- 40 deko wątróbki (ja robię z cielęcej)
- 20 deko cebuli
- mleko
- łyżeczka mąki
- 150 mililitrów śmietany
- natka pietruszki
- sol, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Wątróbkę oporządzić i zalać mlekiem, odstawić do chłodziarki na parę godzin. Po wyjęciu z lodówki odsączyć na ręcznikach papierowych, pokroić w ukośne plasterki o grubości 1,5 centymetra. Doprawić pieprzem i posypać mąka, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, na patelni, koniecznie z obydwu stron. Obrać cebulkę, również zarumienić na patelni, posypując cukrem, dodać do wątróbki razem z pozostałą śmietaną i natką pietruszki (posiekać). Dusić przez kilka minut, doprawić wedle uznania.

 

Autor: Marta